vrijdag 12 juli 2013

Naar Reykjavik.

Vanmorgen alweer regen als we vertrekken en de laatste bergpas nemen. Nog voor we de stad binnenrijden komt de zon alweer piepen. Echter zullen regenbuien ons vandaag parten spelen tijdens het vrij stadsbezoek. Ryckjavik is een rustige, kleine stad van zowat 200 000 inwoners. De stad heeft het laatste decennium een grondige facelift ondergaan. De bankencrisis heeft de Yslanders weer met de voeten op de grond gezet. De gewone man in de straat is er de dupe van want de meesten zijn hun spaarcenten kwijt. Bankiers zijn dan ook de kop van jut. Criminals roept Friikjer!!!!!

Vanavond overnachten we in een hotel. Morgenvroeg, erg vroeg, bustransfer naar Keflavik Airport en dan volgt de terugvlucht naar Schiphol.









Dag 12 - Gullfoss, Geysir en Pingvellir.

We werden wakker onder striemende  regen. Maar tegen de middag klaart het alweer uit net voordat we de Gullfoss, een enorme waterval bezoeken. Met het weer hebben we deze vakantie mazzel. Het is al ooit anders geweest in Ysland. Even verderop  bezoeken we de warmwaterbronnen van Geysir, waar de Strokkur met regelmaat kokend water uit de aarde spuit.  Ons laatste bezoek voor vandaag is een rit naar het Pingvellir nationaal park. Hier bevind zich een kloof war het eerste Vikingparlement werd gesticht. Deze kloof ontstond door aardbevingen en grondverschuiven miljoenen jaren geleden.  We overnachten vannacht  op een "boerderij" in de buurt van het Pingvellirmeer.






woensdag 10 juli 2013

De Hekla-vulkaan en het Landmannalaugarpark

Na een mistige morgen trekt de hemel helemaal open en krijgen we een geweldige zonnige dag. We vervolgen onze weg naar de voet van de Heklavulkaan. Tijdens de rit, die wel een uur duurt, zien we wat deze kerel over het landschap uitspuwde. Maar nog andere explosiekraters zorgen voor  grillige gestolde lavavelden in dit uitgesproken woestijnlandschap. De Hekla explodeert zowat om de  10 jaar. De Yslanders zijn als de dood op dit ogenblik want het is zo ongeveer weer tijd voor een nieuwe uitbarsting. Tegen de middag maken we een lange wandeling door het Landmannalaugarpark. Rookzuilen, mossen, blokken  obsidiaan en grillige lavastromen contrasteren met  het pastelkleurige ryolietgebergte. We vallen van de ene verbazing in de andere. Als toetje rijden we nog naar een krater, fenomenaal groot. Dit is voor ons het mooiste stukje IJsland. Tegen 6 uur rijden we naar onze hut want er staat  gerookte vis op het menu. Straks wordt er ook nog gekaart. Het gaat er hard toe ! Vandaag ontdekt dat heel wat Yslanders   hun toilet spoelen met warm water. Ongelooflijk. Wij nemen dan ook een warm bad in een van de warmwaterbronnen.






 

dinsdag 9 juli 2013

Sprengidansur2

Vandaag worden we wakker onder een staalblauwe hemel en een stevig zonnetje en een bries uit het zuiden. Voor Yslandse normen een bijna hittegolf. We vervolgen onze tocht door dit  desolate landschap. Vandaag staat er een stevige wandeling op het programma. Hummie brengt ons regelmatig naar de volgende stopplaats. Met zulk mooi weer duikt er een  ander probleem op - vliegen . Ze zweven met honderden rond je kop en zijn heel vervelend. Hier smeek je dan ook naar een zuchtje wind. Met je neus in de wind heb je er geen last van maar eens  windstil ... oh moeder. Nadat we twee dagen in deze woestijn doorbrachten is het tijd voor wat anders. We rijden naar onze volgende slaapplaats en bereiden de bbq voor.... gebakken schapenvlees.







Sprengisandur

Hopla, toch een lijntje gevonden vandaag ondanks dat we nog steeds in the  middle of nowhere zitten.Het slechte weer is vandaag maandag goddank uitgebleven. We verlaten ons verblijf onder een zwaar bewolkte hemel en rijden richting de Aldeyarfoss . Alweer een immense waterval. Daarna nemen we de Sprengisandur highland track. Dit is een oude post route die slechts twee maanden per jaar open is. Hij is nog maar net voor onze komst voor open verklaard. De hummer, Hummy vanaf nu, komt hier tot zijn recht en brengt ons feilloos over de gravelroute onder de deskundige begeleiding van Friikjer, Friky vanaf nu, onze Yslandse chauffeur. We rijden door een desolaat en verlaten landschap. Hier kom je alleen stenen, stof en zand tegen. Bergen, dalen en af en toe een riviertje houden ons alert. Hummy en Frity houden echter alles onder controle. Het is hier een zwarte kiezelwoestijn ingesneden door diepe canyons en een verrassende vegetatie. Ver aan de horizon tekenen zich  uitgestrekte ijskappen af. Via korte wandelingen  beleven we dit ruige woestijnlandschap. We overnachten in een hut vannacht op grote slaapzalen.


Zal't gaan, ja !!!!
Lunchen, zou Ruud zeggen !
Heel even liet Hummie ons in de steek !
Friky, klaarde de klus !

Wroem,wroem door de bergen !!
 

zondag 7 juli 2013

Vulkanen, vulkanen, vulkanen.

Vandaag wakker geworden onder een stralende hemel. Het wordt druk vandaag want we nemen een ganse dag om het vulkaangebied in centraal Ysland te bezoeken. Eerst verkennen we het Myvatnmeer. Dit wordt gevoed door sneeuw van de omringende tafelbergvulkanen. Het uiterst heldere water is in het bezit van een rijke flora en vogelleven.  We maken in de omgeving enkele prachtige wandelingen. We stappen naar de krater van een vulkaan. Immens groot. Dit doet ons toch nadenken dat we als mens maar heel nietig zijn in deze ruwe omgeving. De volgende wandeling leidt ons door immense magmavelden. Je kan zo zien waar de lava van tientallen vulkanen heeft gestroomd. Hoe zwarter, hoe recenter. Tussen  1976 en 1985 hadden hier enorm veel kleine uitbarstingen plaats. Klein ? Kilometers lavastromem zijn er te zien. Het gebied is nog regelmatig actief. Dat bewijzen de dampende magmaheuvels. Zwavelgassen stijgen nog steeds uit de aardbodem op. In. de namiddag beklimmen we de Hverfjal, een explosievulkaan, de grootste van Ysland. Een zware klim door het stoffig as van de vulkaan. We rijden dan verder naar ons verblijf, maar we stoppen nog even bij de Godafoss. Een waterval met een kolosaal debiet. Vannacht slapen we op luxekamers, een verademing na de voorgaande nachten.  Vanavond niet zelf eten koken maar we worden opgediend aan tafel. Ook een stevig en uitgebreid ontbijt zal morgen niet ontbreken. Nu nog douchen en morgen uitslapen want de volgende drie nachten wordt er weer overnacht in de bergen in hutten. Het weer slaat ook om. Morgen regen en wind en veel kouder dan vandaag. We verwachten zelfs een sneeuwstorm. Tot vrijdag dan ook geen internet, misschien


.






zaterdag 6 juli 2013

7-dag. Canyons en watervallen.

Vanmorgen wakker geworden met harde wind en regenvlagen. We verlaten het fjordengebied en reizen naar centraal Ysland.  De hummer zal vandaag en de volgende dagen van pas komen want we rijden bijna uitsluitend op gravelwegen. Een hummer is een alle terreinwagen die de Yslanders overnamen van de Amerikanen. Het voertuig bewees zijn diensten in Afghanistan. We zoeken de Dettifoss op, een krachtige waterval. Die zich met einde rond ge raas in de diepte stort. In de namiddag rijden we naar Myvatn, een nationaal park met een groots vulkanen systeem. Het gebied ligt op een breuklijn die dwars door IJsland loopt. Het rommelt hier dan ook regelmatig en men verwacht dan ook vroeg of laat een vulkanische uitbarsting. Hopelijk niet nu, als wij er zijn. Onder druk staande magma manifesteert  er zich onder de vorm van rookzuilen die uit de grond komen, kokende modderpoelen en felgekleurde zwavelbergen. Het ruikt er dan ook naar rottende de eieren. We overnachten aan  het Myvatnmeer in een rudimentair verblijf. We koken vandaag weer ons eigen  potje. De samenwerking is voortreffelijk, iedereen doet zijn duit in het zakje als de maaltijden bereid worden.  Middagmalen doen we steeds van achter de Hummer. Die is daar helemaal voor ingericht.




Fjorden en vissersdorpen. dag 6

Het fjordengebied van de oostkust bestaat uit basaltplateaus . De gelaagdheden steken boven de zeespiegel uit en vormen lagunen waar veel zeevogels broeden. Langs de grillige kust liggen her en der felgekleurde boerderijenen en kleine  nederzettingen. We overnachten in een guesthouse met dit keer wat meer comfort. Het weer is erg grillig vandaag. Veel wind, regelmatig buien, maar ook de zon is van de partij. We bezoeken ook een visserskerkhof van Yslandvaarders die omkwamen op zee, meestal Fransen en Belgen.