zondag 7 juli 2013

Vulkanen, vulkanen, vulkanen.

Vandaag wakker geworden onder een stralende hemel. Het wordt druk vandaag want we nemen een ganse dag om het vulkaangebied in centraal Ysland te bezoeken. Eerst verkennen we het Myvatnmeer. Dit wordt gevoed door sneeuw van de omringende tafelbergvulkanen. Het uiterst heldere water is in het bezit van een rijke flora en vogelleven.  We maken in de omgeving enkele prachtige wandelingen. We stappen naar de krater van een vulkaan. Immens groot. Dit doet ons toch nadenken dat we als mens maar heel nietig zijn in deze ruwe omgeving. De volgende wandeling leidt ons door immense magmavelden. Je kan zo zien waar de lava van tientallen vulkanen heeft gestroomd. Hoe zwarter, hoe recenter. Tussen  1976 en 1985 hadden hier enorm veel kleine uitbarstingen plaats. Klein ? Kilometers lavastromem zijn er te zien. Het gebied is nog regelmatig actief. Dat bewijzen de dampende magmaheuvels. Zwavelgassen stijgen nog steeds uit de aardbodem op. In. de namiddag beklimmen we de Hverfjal, een explosievulkaan, de grootste van Ysland. Een zware klim door het stoffig as van de vulkaan. We rijden dan verder naar ons verblijf, maar we stoppen nog even bij de Godafoss. Een waterval met een kolosaal debiet. Vannacht slapen we op luxekamers, een verademing na de voorgaande nachten.  Vanavond niet zelf eten koken maar we worden opgediend aan tafel. Ook een stevig en uitgebreid ontbijt zal morgen niet ontbreken. Nu nog douchen en morgen uitslapen want de volgende drie nachten wordt er weer overnacht in de bergen in hutten. Het weer slaat ook om. Morgen regen en wind en veel kouder dan vandaag. We verwachten zelfs een sneeuwstorm. Tot vrijdag dan ook geen internet, misschien


.






2 opmerkingen:

  1. Dat moet indrukwekkend zijn midden die vulkanen.Hoe hoog klimmen jullie?Het grillige weer speelt een spelletje hé.
    Wij hebben in 2002 een klein deel van de Etna beklommen die nog warm was na een laatste uitbarsting met nog kapotte liften en rokende krater maar dat moet een peulschil zijn in vergelijking met de IJslandse.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eigenlijk niet zo hoog. Maar het is toch een fikse wandeling tot boven. Met windkracht 8 nabij de krater is dit avontuur.

    BeantwoordenVerwijderen